Hoppa till sidans innehåll

Dags att köpa kompass?

20 AUG 2019 10:27
Många ovana orienterare frågar om det här med kompass. Vilken sort ska man ha och hur gör man? Svaret är att man måste lära sig vad som fungerar bäst för en själv, men här kommer några tips på vägen.
  • Skapad: 20 AUG 2019 10:27

 

Olika typer av kompasser för orientering

Det finns två grundtyper av kompass som passar för orientering, tumkompass och linjalkompass. De flesta som tidigare använt kompass har erfarenhet av linjalkompassen, medan de flesta orienterare idag använder tumkompassen. De används på lite olika sätt, men med dagens detaljrika kartor är tumkompassen oftast att rekommendera.

Det finns också andra typer av kompasser som t ex sitter på handleden eller kläms fast på kartan. De använd mest av de som springer huvudsakligen på stigar och andra ledstänger som ett hjälpmedel för att passa kartan.

Linjalkompass

Linjalkompass

Linjalkompassen kan hållas i motsatt hand mot kartan. När man ska passa kartan så lägger man kompassen på kartan och roterar kartan. Vid kompassgång så kan man ställa in kompassen genom att vrida på kompasshuset och sedan kan man hitta riktningen utan att behöva använda kartan. Det här var ett bra sätt att hitta rätt förr, när kartorna inte var lika detaljerade, men med dagens detaljerade kartor ökar istället risken att man missar viktiga detaljer på kartan.

Tumkompass

Ett exempel på tumkomass syns ovan. Tumkompassen håller man i samma hand som kartan och används för att man hela tiden ska hålla kartan passad (roterad åt rätt håll). När man ska gå kompassgång så ställer man inte in något på kompassen, utan man passar kartan och tar utifrån det riktning åt rätt håll. Spetsen på kompassen ska peka på den punkt på kartan där man är, så att man snabbt hittar igen sin position när man tittar ner på kartan.

Det finns också tumkompasser som har vridbart kompasshus precis som linjalkompasserna, så att de går att använda på samma sätt som en sådan om man vill.

När ska man börja använda kompass?

Det är bra att vänja sig vid att använda kompass så tidigt som möjligt. Redan när man springer på stigar så har man god hjälp av en kompass för att hela tiden hålla kartan passad åt rätt håll.

När man sedan börjar springa svårare banor där det finns tid att tjäna på att gena genom skogen är en kompass otroligt viktig.

Vad ska jag köpa?

En tumkompass rekommenderas. Tumkompasser finns för vänster eller höger hand. Du bör ha kompassen i samma hand som kartan. För den som är högerhänt är det vanligaste att man har kartan och kompassen i vänster hand och stämpelbrickan i höger hand, men det finns de som gör tvärtom också. Välj det som känns bäst för dig.

Modeller och prisklasser finns det många av. De enklaste tumkompasserna kostar kring 400 kr och de dyraste kring 1000 kr. Silva är en svensk kompasstillverkare som många känner igen. Andra tillverkare som också gör bra kompasser är Moscow och nya Str8. Den största skillnaden mellan en billig och en dyrare kompass är att kompassnålen är mycket stabilare på en dyrare, vilket gör att nålen snabbare vrider sig rätt och inte svänger fram och tillbaka när man springer.

För nybörjare rekommenderas till exempel Silva NOR Spectra.

För den som satsar lite mer kan Silva Race S Jet vara ett vettigt alternativ.

Köp gärna din kompass hos någon av de specialiserade orienteringsbutikerna, så hjälper vi till att hålla dem vid liv. De större sportkedjorna har också ett mindre urval av orienteringsprodukter, men de tar bara hem de mest säljande produkterna och har inte samma breda sortiment som specialbutikerna. Bland orienteringsbutikerna kan nämnas Letro Sport, SM Sport och Orienteringsspecialisten.

Skribent: Magnus Johansson
Epost: Adressen Gömd

Postadress:
Åre OK - Orientering
Alstigen 3
83731 Järpen

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Se all info